Nie jesteś zalogowany.

Na moje oko wszystko ok 

Ja bym nie wietrzyl tak tego piwa
Czym mniej dostepu powietrza i kurzu tym bezpieczniej.
Makaron napisał:
Ja je tylko tak do zdjecia - caly czas przykryte!

przemak napisał:
Makaron napisał:
Praktyka pokazuje jednak, że otwarta fermentacja nie wpływa ujemnie na piwo, ani mu nie szkodzi.
elroy napisał:
przemak napisał:
Makaron napisał:
Praktyka pokazuje jednak, że otwarta fermentacja nie wpływa ujemnie na piwo, ani mu nie szkodzi.
Teraz jest taka piana:

trudno by bylo, zeby sie przez nia cos dostalo do "piwa wlasciwego".
To na wierzchu, takie brazowe, to drozdze, tak? To one nie pracuja teraz? Mam nadzieje, ze to normalne, i reszta nadal dziala 
Witam,
Wczoraj zmierzylem stopien odfermentowania, jest 3-4 Blg. Chyba dobrze, choc troche szybko (sobota -> poniedzialek). W smaku OK, nawet bardo OK. Butelkuje i tak w sobote, czy moze postac dluzej w fermentorze?
Witam,
Dwa tygodnie po butelkowaniu - musze zdac relacje! 
Piwo jest bardzo dobre, nie liczylem szczerze mowiac na taki smak, myslalem, ze bedzie gorzej. W zasadzie o to dokladnie mi chodzilo - a jest to przeciez piwo z brewkita!
Teraz kolejna warka - tym razem ciemne (dla zony) - i zbieram butelki zeby miec na dwie albo nawet trzy warki.
Pozdrawiam!
Jejski napisał:
Ciekawe jak szybko dojrzejesz do zacierania, osobiście gorąco polecam.
No wlasnie, tez sie zastanawiam 
Ja też gorąco polecam zacieranie
Dużo zabawy i przyjemności, no może poza sprzątaniem
Ale jaka radość, gdy zacieranie przebiegnie poprawnie, zwłaszcza to pierwsze
No i jeszcze można kombinować z różnymi słodami, ekstrakty nie dają takiej możliwości 
Najlepsze jest to jak wymyślisz recepturę i po fermentacji przy przelewaniu na cichą kosztujesz czy dobre. Jest to jednorazowe i mogą to spróbować tylko nieliczni. Tacy jak my. JK
wena napisał:
No PRZEMAK do trzech razy sztuka. Trzecie już z zacieraniem?. JK
Nie popędzaj wena, nie popędzaj. Moje pierwsze zacierane to była warka 7. Choć mój uczeń, czyli Opal zaciera już od 1. warki, a 7. warką zajął 2 miejsce na WWP. 
Szczerze mówiąc, a właściwie pisząc to miałem podobną kolejność. No, ale w większości dochodziłem do wszystkiego sam. Teraz młodsi starzem koledzy mogą liczyć na większą pomoc. JK
No i jeszcze jedno nie trzeba kadzi filtracyjnej wystarczy oplot za kilka złotych.
Ostatnio edytowany przez wena (22-11-2008 12:18:59)
No wlasnie - czyli, jak zrobie kolejna warke z brewkita (bo pilsa musze zrobic jeszcze raz, dobry byl), to co? Jaki konkretnie zestaw surowcow i procedure polecacie? Czy moze jeszcze jako etap przejsciowy cos z ekstraktu i chmielu? Najpierw na przyklad z plynnych ekstraktow, a potem... No wlasnie, co? Nie chcialbym rzucic sie od razu na gleboka wode, zeby nie zepsuc. W dodatku wbrew pozorom takie warzenie nawet z brewkita uczy, i druga warka pokazala, ze jeszcze zdarzaja mi sie rozne niespodzianki - tu ostudzic, tu przelac, tu za gorace, tu za duzo wody... Wiec spokojnie jeszcze raz z brewkita a potem - co polecacie? Dziekuje.
przemak napisał:
a potem - co polecacie?
Ja, a pewnie wena się przyłączy
, to najbardziej polecam CZYTAĆ.
A tak serio, to warto ze dwie warki z ekstraktów zrobić. Ja bym na Twoim miejscu następnego brewkita nie robił - nie ma sensu. W swoim życiu zrobiłem tylko jednego brewkita i jest to najsłabsze niezepsute piwo z mojego browaru.
Czytam sporo, ale wszystko, co czytam, wydaje mi sie "za wysoka polka" ;-)
Tutaj na forum wszystko jest proste, w praktyce wiem, ze jest conajmniej roznie. Czyli, tak jak myslalem, nasepne powinno byc cos takiego:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? … =6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594577&sortuj=kod
No to sprobuje, raz sie zyje! 
W sumie to warka z ekstraktu wydaje sie byc dosc prosta i niewiele rozniaca sie od brewkitowej, czyli tak jak myslalem, to dobrze 
Ale jeszcze jeden pils z brewkita musi powstac - raz, ze juz zamowilem, a dwa, ze byl dobry i juz go nie ma 
Dobry pomysł, ale jak masz możliwość zrób następne z gotowego zestawu BA. Możliwości są duże. Wszystko zależy od Twoich warunków w domu. Gdy masz możliwość utrzymania temp w okolicach 8-12°C to koniecznie jakiegoś dolniaka jak nie to coś z góry. JK
wena napisał:
Gdy masz możliwość utrzymania temp w okolicach 8-12°C to koniecznie jakiegoś dolniaka jak nie to coś z góry. JK
No wlasnie na pilsa mam ochote i czekam na zime, zeby sprawdzic, jaka bede mial temperature w piwnicy. Na razie raczej zdecydowanie za coeplo...