Forum piwo.org

Nie jesteś zalogowany.

#1 30-10-2008 13:47:18

Makaron piwo za aktywność
Moderator
Lokacja: Edinburgh
Reputacja :   13 

Nazwa browaru: BOCTOK
Rok założenia: 2003
Ilość warek: 53
 Gadu-Gadu

Stopien odermentowania

Jak myslicie co ma najwiekszy wplyw na stopien odfermentowania piwa?
Czy dodatki slodow karmelowych, sposob zacierania, mash-in, mash-out, temperatura fermentacji , dlugosc fermentacji burzliwej?

Browar "BOCTOK"
W kegach: English IPA, Strong Lager 15°Blg.
W fermentacji: Baltic Porter 16°Blg, Hefe-weizen.
W planach: Piwo na SCB liquid yeast trial; 80/-

OfflineOffline

#2 30-10-2008 14:26:27

coder 
Gold Ekspert
Lokacja: Komorów
Reputacja :   

Nazwa browaru: Dominus Tecum
Rok założenia: 2006
Ilość warek: 60+

Re: Stopien odermentowania

Jeżeli chcesz zwiększyć fermentowalność, to należy zmniejszyć temperaturę zacierania do ~64*, zwiększyć gęstość zacieru, wydłużyć zacieranie, ustalić prawidłowe pH 5.5.
Co do składników, należy unikać słodów karmelowych, ew. dodać 10-20% cukru.
W fermentacji najważniejszy jest dobór drożdży i danie im szansy do pełnego odfermentowania piwa (odpowiednia ilość, natlenienie i czas fermentacji)

OfflineOffline

#3 30-10-2008 15:17:07

kopyr 
Gold Ekspert
Lokacja: Oborniki Śląskie
Reputacja :   

Nazwa browaru: Browar Kopyra
Rok założenia: 2004
Ilość warek: 38
Serwis

Panowie nie róbmy ze stopnie odfermentowania jakiegoś świętego Gralla. Piwo ma przede wszystkim smakować, a nie osiągać parametry gęstości wymienione przez BJCP, zwłaszcza przy naszych kulawych (ballingometr) możliwościach jej pomiaru.

OfflineOffline

#4 30-10-2008 16:35:36

coder 
Gold Ekspert
Reputacja :   

Jeżeli realizujesz jakiś sprawdzony przepis, i nie dofermentujesz piwa to zwykle wychodzi za słodkie w stosunku do tego co zakładał autor przepisu; chyba, że z góry to przewidziałeś i dodałeś nieco więcej chmielu.
Są też style które są zwyczajowo wytrawne, słodka końcówka jest w nich uważana za błąd.

OfflineOffline

#5 30-10-2008 20:26:49

BaronVonZuk 
Piwowar
Lokacja: Poznań
Reputacja :   

Nazwa browaru: Browar Barona von Zuk
Ilość warek: 21
 Gadu-Gadu

Widzę,że coder posiada ogromną wiedzę i trudno się z Nim nie zgodzić,że najważniejsze są drożdże, ale również sposób zacierania,tzn.
podczas zacierania cząsteczka skrobi jest cięta przez enzymy alfa-amylazę (działanie na wiązania 1,4-glikozydowe w środku cząsteczki,a co za tym idzie powstawanie alfa-dekstryn i niezbyt dużej ilości maltozy) oraz przez beta-amylazę (ta działa na wiązania 1,4-glikozydowe i tnie cząsteczke skrobi od końca,powodując powstanie dużej ilości maltozy i dużych cząsteczek dekstryn),aby owe enzymy działały powinniśmy zapewnić im odpowiednie warunki,czyli pH (można je korygować poprzez dodatek spożywczego kwasu mlekowego) (dla alfa-amylazy 4,7-5 dla beta-amylazy bardziej kwaśne),temperaturę i czas.
Dlatego właśnie tak istotne jest pilnowanie czasu i tmeperatury podczas zacierania, aby zaszła katalityczna hydroliza skrobi a co za tym idzie dostarczenie odpowiedniej ilości pożywki dla drożdży w postaci metabolizowanych przez nie weglowodanów.
Innym "czynnikiem" wpływającym na stopień odfermentowania są drożdże,którym należy zapewnic odpowiednie warunku do "przerobu cukru".Temperatura,pH i czas zależy od konkretnego szczepu drożdży.

Ostatnio edytowany przez BaronVonZuk (31-10-2008 00:18:35)

-> Baron's Classic Bock-fermentacja cicha
-> Kaszebe Porter-fermentacja cicha
-> Dark-fermentacja cicha
-> Baroński Pils-fermentacja cicha

OfflineOffline

#6 30-10-2008 23:31:32

Moderator

Gadu-Gadu

kopyr napisał:

Panowie nie róbmy ze stopnie odfermentowania jakiegoś świętego Gralla. Piwo ma przede wszystkim smakować, a nie osiągać parametry gęstości wymienione przez BJCP, zwłaszcza przy naszych kulawych (ballingometr) możliwościach jej pomiaru.

Nie swietego Graala, tylko po prostu jeden z elementow poprawnego piwa. Wiele osob za sw Graala ma dokladny dobor szczepu drozdzy do konkretnego piwa. Ja rozrozniam 3 gatunki drozdzy ale, lager i weizen, moim zdaniem reszta az taka istotna nie jest. Nie kombinuje z 3 czy 4 przerwami podczas zacierania, jedynie 1 i do tego mash-out zalewajac wrzatkiem do odpowiedniej temperatury. Dobor odpowienich chmieli i czasow chmielenia jest moim zdaniem bardzo istotny. Za to ilosc drozdzy, stopien napowietrzenina utrzymanie odpowiedniej temperatury fermentacji do +-1 st nie wiecej moim zdaniem jest najwazniejsze. Kazdy ma swoje priorytety wink

Browar "BOCTOK"

OfflineOffline

#7 31-10-2008 00:08:32

BaronVonZuk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

Jestem w stanie zgodzić się w kwesti preferencji,czy osobistych priorytetów piwowara,ale nie zgodzę się z negowaniem, "deprecjacją" teorii dotyczących procesów faktycznie zachodzących podczas zacierania czy fermentacji, o których pisałem powyżej,tym bardziej,że mają one potwierdzenie naukowe.
Pozdrawiam.

OfflineOffline

#8 31-10-2008 00:49:07

Moderator

Gadu-Gadu

BaronVonZuk napisał:

Jestem w stanie zgodzić się w kwesti preferencji,czy osobistych priorytetów piwowara,ale nie zgodzę się z negowaniem, "deprecjacją" teorii dotyczących procesów faktycznie zachodzących podczas zacierania czy fermentacji, o których pisałem powyżej,tym bardziej,że mają one potwierdzenie naukowe.
Pozdrawiam.

Ale nikt nie neguje tego co napisales. Wiekszosc z nas zna calkiem dobrze podstawy teorii. Tu bardziej chodzi o praktyke i co kazdy uwaza za istotne. Ja osobiscie wzoruje sie na brytyjskim stylem zacierania, czyli jednotemperaturowo. Moim zdaniem dzisiejsze slody sa wystarczajaco dobre, ze nie trzeba martwic sie o przerwy bialkowe. Ustawienie pH w warunkach domowych nie nalezy do latwych ze wzgledu na blad pomiaru samego pH, papierki sa malo dokladne i ciezko cokolwiek ustawic z dokladnoscia co do 0.1 pH. Ja mam 3 stopniowe papierki i ciezko mi odczytac wskazanie dokladniej niz 0.5pH. Nawet odczytanie gestosci brzeczki nie nalezy do takich oczywistych, pracujac na tanim sprzecie ze sklepow piwowarskich, jesli chce odczytac z dokladnoscia do +- 0.5Blg to potrzebuje przynajmniej z 5 minut, a to tylko odczyt za to nie mam pojecia w jakim stopniu sam sprzet mnie oklamuje.

Browar "BOCTOK"

OfflineOffline

#9 31-10-2008 01:08:56

BaronVonZuk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

Nie przecze,że ktokolwiek na forum nie zna podstaw procesów zachodzących podczas zacierania,ale wyraznie napisałes,że

"Dobor odpowienich chmieli i czasow chmielenia jest moim zdaniem bardzo istotny. Za to ilosc drozdzy, stopien napowietrzenina utrzymanie odpowiedniej temperatury fermentacji do +-1 st nie wiecej moim zdaniem jest najwazniejsze." - przez Makaron

Jak możesz pisać,że stopień napowietrzenia czy odpowiednia temperatura fermentacji nie są najważniejsze??!!
Przecież robiąc piwo pszeniczne, na drożdżach górnej fermentacji nie zejdziesz poniżej załóżmy 15 st. C ponieważ otrzymasz piwo o innej charakterystyce niż zkładałeś,rozumiesz o co mi chodzi hmm ?? Podkreślam,jak w poprzednim poście,że nie neguje praktyki,preferencji czy priorytetów,ale nie pisz proszę najpierw,że uważasz za istotne odpowiedni dobór drożdży,a potem,że w sumie nie istotne są parametry procesu fermentacji.W tym momencie dobieranie odpowiednich drożdży mija się z celem.

A co do pomiarów pH to mogłem minimalnie przesadzić,ale wynika to z przyzwyczajenia do warzenia nazwijmy je "laboratoryjnym",i nie mam tu na myśli zawsze tych samych idealnych warunków dla danego rodzaju piwa,ale o jakiś normach w których staram się "poruszac".

Ostatnio edytowany przez BaronVonZuk (31-10-2008 01:09:39)

OfflineOffline

#10 31-10-2008 01:17:43

Moderator

Gadu-Gadu

...eee przeczytaj to jeszcze raz tylko pomin " +-1 stopien nie wiecej", jako ze wachania temperatury nie pownny byc wyzsze niz 1 stopnien Celcjusza.

Browar "BOCTOK"

OfflineOffline

#11 31-10-2008 01:19:00

BaronVonZuk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

może porozmawiamy na gadu gadu bo prowadzenie merytorycznej dyskusji przez posty jakos mi nie lezy
zapraszam

Ostatnio edytowany przez BaronVonZuk (31-10-2008 01:34:01)

OfflineOffline

#12 31-10-2008 01:20:23

BaronVonZuk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

yyyyyyyyyyyy coś faktycznie porąbałem.Przepraszam za atak big_smile Mój błąd,za szybko przeczytałem smile

Ostatnio edytowany przez BaronVonZuk (31-10-2008 01:35:11)

OfflineOffline

#13 31-10-2008 08:56:43

coder 
Gold Ekspert
Reputacja :   

BaronVonZuk napisał:

podczas zacierania cząsteczka skrobi jest cięta przez enzymy alfa-amylazę (działanie na wiązania 1,4-glikozydowe w środku cząsteczki,a co za tym idzie powstawanie alfa-dekstryn i niezbyt dużej ilości maltozy) oraz przez beta-amylazę (ta działa na wiązania 1,4-glikozydowe i tnie cząsteczke skrobi od końca,powodując powstanie dużej ilości maltozy i dużych cząsteczek dekstryn),aby owe enzymy działały powinniśmy zapewnić im odpowiednie warunki,czyli pH (można je korygować poprzez dodatek spożywczego kwasu mlekowego) (dla alfa-amylazy 4,7-5 dla beta-amylazy bardziej kwaśne),temperaturę i czas.

Ostatnio ćwiczyłem zacieranie piwa na maksymalnie wytrawnie. Trzymałem go 2.5h w 62-64* i nie chciało się w pełni przekonwertować, dopiero jak podniosłem do 68* resztki skrobii się przerobiły.

Z tego co czytałem, temperatura kleikowania dla słodu wynosi ok. 62*, więc chyba rozsądne by było na początku potrzymanie go parę minut w 64-65*, a dopiero potem dłuższe trzymanie w 62*. Albo juz cały czas w 64*, widziałem eksperymenty w której fermentowalność brzeczki 64* była większa niż 62*.

Podejrzewam tez, że nawet po ujemnej próbie jodowej warto jeszcze potrzymać zacier w niskiej temperaturze (nie robić mash-out) i pozwolić beta-amylazie pociąć dekstryny na jeszcze mniejsze cząstki.

Niestety to dochodzimy do kwestii przeżywalności beta-amylazy powyżej 60*. Widziałem dane, że przeżywa godzinę, inne, że dwie, ale raczej niewiele więcej. Na pewno w gętszych zacierach wytrzymuje dłużej.

OfflineOffline

#14 31-10-2008 10:18:16

BaronVonZuk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

Wszytsko jest do sprawdzenia...wink Jak czegoś się dowiem, na temat czasu "przetrwania" dam znać.

OfflineOffline

#15 31-10-2008 13:52:57

BaronVonZuk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

Niestety nie miałem czasu sprawdzić,natomiast moim skromnym zdaniem co najmniej godzinę dwie powinna być spokojnie aktywna.

OfflineOffline

#16 01-11-2008 23:57:53

Franekkkk 
Piwowar
Reputacja :   

Nazwa browaru: Franberg
Ilość warek: 17
 Gadu-Gadu

coder napisał:

Niestety to dochodzimy do kwestii przeżywalności beta-amylazy powyżej 60*. Widziałem dane, że przeżywa godzinę, inne, że dwie, ale raczej niewiele więcej. Na pewno w gętszych zacierach wytrzymuje dłużej.

Literatura podaje, że optimum działania beta-amylazy mieści się 60-65 st C. Jeżeli nie przekroczymy znacznie tej temperatury to raczej nie powinno się nic stać. Chociaż przyznam, że nie wiem jak wygląda przeżywalność tego enzumu w tej temperaturze pod względem czasu smile

Ostatnio edytowany przez Franekkkk (02-11-2008 00:08:41)

w spożyciu: Hefe-Weizen
burzliwa fermentacja: świąteczny pils
w planach: Stout Owsiany

OfflineOffline

#17 02-11-2008 08:54:53

coder 
Gold Ekspert
Reputacja :   

Jedyne co znalazłem to wykres w "Piwowarstwie" Lewisa
Widać na nim, że b-amylaza w 63* ginie całkowicie po 60 min. Z tego co widzę badanie prowadzili w zacierach "rozrzedzonych", czyli pewnie odfiltwowanych z młóta. W gęstym zacierze zapewne przeżyje dłużej, ale trudno orzec, o ile. Sądzę, że przynajmniej dwa razy dłużej.

Dołączone zdjęcia

OfflineOffline

#18 02-11-2008 11:23:33

Franekkkk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

Pewnie też, zależy to od pH środowiska oraz innych czynników, które mogą powodować denaturację enzymu (w końcu to białko) smile
Ja doczytałem się, że optimum pH dla beta-amylazy wynosi 5,4-5,5, dla alfa-amylazy 5,6-5,8.

Aktywność zarówno beta jak i alfa-amylazy można zbadać smile
W przypatku pierwszego enzymu będzie wyglądało  to tak:
Przeprowadzić zacieranie w temperaturze 63°C przez 60 minut, tak jak podaje coder. Następnie pobrać próbki z części rzadkiej jak i gęstej zacieru. Wprowadzić do wcześniej przygotowanej skrobi, poddanej oczywiście procesowi kleikowania. Przetrzymać w temperaturze takiej jak przy zacieraniu przez 10 minut. Następnie dodać kwas 3,5-DNS (kwas 3,5-dinitrosalicylowy), i gotować 10 minut w łaźni wodnej. Kwas ten tworzy kompleksy barwne z cukrami redukującymi. Następnie prowadzi się pomiar absorbancji smile

Podobną metodykę wykorzystuję do oznaczania zawartości skrobi oraz cukrów redukujących w zbożach (jęczmień, pszenica) oraz w słodzie, z których to potem otrzymuje młóto i wywar gorzelniczy.
Może przy okazji uda mi się to zbadać. Jednak tutaj otrzymam tylko odpowiedz czy enzym jest aktywny czy nie smile

OfflineOffline

#19 02-11-2008 11:24:09

Franekkkk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

Drugi enzym można tak samo zbadać smile

OfflineOffline

#20 03-11-2008 13:24:30

BaronVonZuk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

Nie jestem pewien,czy tak wysokie pH jest optymalne dla alfa-amylazy.Różne źródła, róźnie  podają widzę,żę korzystales z naszej piwowarskiej bibli czyli Kunze'go smile a przecież ostatnio nam obu inne źródła podają zakres optimum od 4,7 do 5,0.

Ostatnio edytowany przez BaronVonZuk (03-11-2008 13:24:59)

OfflineOffline

#21 03-11-2008 13:26:16

BaronVonZuk 
Piwowar
Reputacja :   

Gadu-Gadu

Chciaż z drugiej strony Kunze się jeszcze nie pomylił i nas nie zawiódł...big_smile

OfflineOffline

Stopka forum