Forum piwo.org

Nie jesteś zalogowany.

#1 23-07-2008 10:00:13

Prynt 
Senior
Lokacja: Poznań
Reputacja :   

Dezynfekcja butelek i nie tylko

Po małej przerwie robię nową warkę smile i nasunęło mi się takie pytanie: Jakiego środka używacie do dezynfekcji butelek?

Zwykle po prostu grzałem je w piekarniku, ale po 1 zajmuje to dużo czasu (a butelki i tak trzeba umyć przed włożeniem do piekarnika...), po drugie grzeje w kuchni co latem niezbyt miło wychodzi.

Szukam środka, którym mógłbym dezynfekować zarówno butelki, jak i fermentor. Nie musi być tani, ważne żeby był pewny i wydajny.

Dzięki. smile

EDIT: chodzi mi po prostu o informację, jakich środków konkretnie Wy używacie. wink

Ostatnio edytowany przez Prynt (23-07-2008 10:00:41)

OfflineOffline

#2 23-07-2008 10:09:09

coder 
Gold Ekspert
Lokacja: Komorów
Reputacja :   

Nazwa browaru: Dominus Tecum
Rok założenia: 2006
Ilość warek: 60+

Re: Dezynfekcja butelek i nie tylko

Do wszystkiego używam dwutlenku chloru. Pozwolę sobie wkleić informację, którą kiedyś zamieszczałem na innym forum:

Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na nowy środek do dezynfekcji - dwutlenek chloru. Napotkałem szereg artykułów chwalących jego właściwości przy zastosowaniach w przemyśle spożywczym. Ma bardzo dobre właściwości bakteriobójcze przy bardzo krótkim czasie kontaktu (1-2 min), i co najważniejsze jest niestabilny - szybko rozkłada się na nieszkodliwe związki nie pozostawiając żadnych posmaków. Bardzo dobrze sprawdza się w browarnictwie, szczególnie przy dezynfekcji butelek - działa skutecznie, nie wymaga spłukiwania.

Dostępność
W Polsce trafiłem tylko na jedno źródło - sprzedaż wysyłkowa w firmie GSG:
http://www.clo2.pl/
email: gsgspzoo@neostrada.pl
Obsługa bardzo miła i sprawna, sprzedają ilości od 1L, dostawa kurierem w 1 dzień na ich koszt, płatność przy odbiorze - 1L 36.6 zł brutto.

Koszta
1 litr koncentratu kosztuje 36.6 zł. Rozcieńczamy 1:24, czyli otrzymamy z niego 25L roztworu roboczego, z którego uzyskamy 250L środka dezynfekującego (1:10), czyli więcej niż zdołamy zużyć w ciągu sezonu (20 warek = 25L dezynfekcji na warkę). Trwałość koncentratu wynosi 1 rok, czyli można przyjąć, że koszty dezynfekcji browaru wyniosą 36.6 zł na rok. To chyba więcej niż przy użyciu pirosiarczanu, którego wystarczy zapewne 1/2 - 1 kg na rok.

Użytkowanie
Używanie jest niestety bardziej skomplikowane i uciążliwe niż w przypadku produktów sypkich. Najpierw rozcieńczamy pewną ilość koncentratu 1:24, potem zakwaszamy ten roztwór roboczy kwasem spożywczym np. kwaskiem cytrynowym i zostawiamy na dobę. Roztwór roboczy aktywny mozna przechowywać pewien czas (2 miesiące?). Przed użyciem rozcieńczamy go 1:10.

OfflineOffline

#3 23-07-2008 10:19:46

GaGacek 
Senior
Lokacja: Warszawa
Reputacja :   

Nazwa browaru: Naturales
Rok założenia: 2008
Ilość warek: 9

Stosuję chemipro oxi do butelek, naczytałem się dużo pozytywnych opinii na temat ClO2 i myślę nad zminą środka (ze względu na wydajność do ceny)
Do dezynfekcji fermentorów używam bielinki z gorącą wodą.

źródła:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=75132
http://www.browar.biz/forum/showpost.ph … stcount=85
http://www.browar.biz/forum/showpost.ph … ostcount=7

EDIT:
smile

Ostatnio edytowany przez GaGacek (23-07-2008 10:21:10)

OfflineOffline

#4 24-07-2008 20:49:16

dori 
Moderator
Lokacja: Śląsk Cieszyński
Reputacja :   

Nazwa browaru: uCieszny Browarek
Rok założenia: 2005
Ilość warek: 39
 Gadu-Gadu

Ja do dezynfekcji butelek używam pirosiarczynu sodu, dezynfekuję za pomocą sterylizatora mechanicznego. Bardzo prosta metoda, niestety zapach jest okropny, poza tym zawsze mam jakieś obawy o pozostałości pirosiarczynu (brak konieczności płukania), ale póki co nie wyczuwam go w gotowym piwie, więc myślę, ze jest OK smile

OfflineOffline

#5 24-07-2008 20:58:54

elroy piwo za aktywność
Administrator
Lokacja: Kraków
Reputacja :   

Nazwa browaru: Browar Ogrodowy albo Biały Pies
Rok założenia: 2002
Ilość warek: 67
Serwis
 Gadu-Gadu

Ja też używam od kilku lat sposobu dori i w sumie zaliczyłem dwie wpadki (ale to przez wężyki - nie butelki).
Dla mnie jest to sposób wystarczający i osobiście nie mam zamiaru utrudniać sobie życia smile

W cichej fermentacji: nic
W planach: Porter Bałtycki
W butelkach: Pils

Jak dodać zdjęcie na forum Jak dodać zdjęcie do galerii
HomeBrewing.pl - sklep piwowarski zaprasza!

OfflineOffline

#6 09-08-2008 15:02:22

Prynt 
Senior
Reputacja :   

coder napisał:

Do wszystkiego używam dwutlenku chloru. Pozwolę sobie wkleić informację, którą kiedyś zamieszczałem na innym forum:

Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na nowy środek do dezynfekcji - dwutlenek chloru. Napotkałem szereg artykułów chwalących jego właściwości przy zastosowaniach w przemyśle spożywczym. Ma bardzo dobre właściwości bakteriobójcze przy bardzo krótkim czasie kontaktu (1-2 min), i co najważniejsze jest niestabilny - szybko rozkłada się na nieszkodliwe związki nie pozostawiając żadnych posmaków. Bardzo dobrze sprawdza się w browarnictwie, szczególnie przy dezynfekcji butelek - działa skutecznie, nie wymaga spłukiwania.

Dostępność
W Polsce trafiłem tylko na jedno źródło - sprzedaż wysyłkowa w firmie GSG:
email: gsgspzoo@neostrada.pl
Obsługa bardzo miła i sprawna, sprzedają ilości od 1L, dostawa kurierem w 1 dzień na ich koszt, płatność przy odbiorze - 1L 36.6 zł brutto.

Koszta
1 litr koncentratu kosztuje 36.6 zł. Rozcieńczamy 1:24, czyli otrzymamy z niego 25L roztworu roboczego, z którego uzyskamy 250L środka dezynfekującego (1:10), czyli więcej niż zdołamy zużyć w ciągu sezonu (20 warek = 25L dezynfekcji na warkę). Trwałość koncentratu wynosi 1 rok, czyli można przyjąć, że koszty dezynfekcji browaru wyniosą 36.6 zł na rok. To chyba więcej niż przy użyciu pirosiarczanu, którego wystarczy zapewne 1/2 - 1 kg na rok.

Użytkowanie
Używanie jest niestety bardziej skomplikowane i uciążliwe niż w przypadku produktów sypkich. Najpierw rozcieńczamy pewną ilość koncentratu 1:24, potem zakwaszamy ten roztwór roboczy kwasem spożywczym np. kwaskiem cytrynowym i zostawiamy na dobę. Roztwór roboczy aktywny mozna przechowywać pewien czas (2 miesiące?). Przed użyciem rozcieńczamy go 1:10.

Zaopatrzyłem się 1l tegoż specyfiku i mam pewien problem. Mianowicie, ile rozcieńczonego (końcowego) preparatu jest potrzebne do umycia fermentora 30l? Wystarczy obmyć, ileś procent ma być zapełnione, czy w ogóle całe ma stać w preparacie?

Będę niezmiernie wdzięczny za szybką odpowiedź, gdyż czas jest dla mnie na chwilę obecną kluczowy. wink Dzięki.

OfflineOffline

#7 09-08-2008 15:27:42

coder 
Gold Ekspert
Reputacja :   

Prynt napisał:

Zaopatrzyłem się 1l tegoż specyfiku i mam pewien problem. Mianowicie, ile rozcieńczonego (końcowego) preparatu jest potrzebne do umycia fermentora 30l? Wystarczy obmyć, ileś procent ma być zapełnione, czy w ogóle całe ma stać w preparacie?

Ok. 3L. Biorę 300 ml roboczego roztworu, dopełniam wodą do 3L w fermentorze i płuczę.

OfflineOffline

#8 09-08-2008 15:49:29

Prynt 
Senior
Reputacja :   

Wielkie dzięki. Jaką to ma trwałość przed rozcieńczeniem 1:10? Zabutelkowałem żeby nie wyparowało. wink

EDIT: tak pytam, bo po rozcieńczeniu 1:10 ma ten chlor wyparować w ciągu minuty...

Ostatnio edytowany przez Prynt (09-08-2008 15:50:16)

OfflineOffline

#9 09-08-2008 16:23:44

coder 
Gold Ekspert
Reputacja :   

Prynt napisał:

Wielkie dzięki. Jaką to ma trwałość przed rozcieńczeniem 1:10?

w.g. producenta 3 miesiące, ale staram się go zużyć szybciej, potem zaczyna dziwnie pachnieć.

OfflineOffline

#10 18-09-2008 17:39:23

stilewski 
Początkujący
Reputacja :   

środki dezynfekcyjne na bazie dwutlenku chlorku znaleźć można również na stronie http://www.mexeo.pl
dokładnie Armex 5 i Armex 2000, skuteczne i co lepsza... sprawdzone

pozdrawiam

OfflineOffline

#11 25-10-2008 12:23:07

ryjek 
Początkujący
Lokacja: Przysucha
Reputacja :   

Nazwa browaru: Ryjek
Ilość warek: 23

Witam
Odnośnie dwutlenku chloru - czy podczas jego używania nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje lotne ?

OfflineOffline

#12 25-10-2008 14:34:58

Wypij 
Senior
Lokacja: Gdańsk
Reputacja :   

Nazwa browaru: Browar Bulgot
Rok założenia: 2004
Ilość warek: 5

ryjek napisał:

Witam
Odnośnie dwutlenku chloru - czy podczas jego używania nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje lotne ?

Dezynfekowałem CLO2 w pomieszczeniu zamkniętym dwa razy w życiu: pierwszy i ostatni smile Wali chlorem że hej. Fakt, że jak się już rozłoży to ew. resztki mają neutralny profil smakowo-zapachowy, ale podczas odkażania zadbaj o wentylację.

OfflineOffline

Stopka forum