Nie jesteś zalogowany.
yemu napisał:
mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś próbował wykorzystać drożdze obecne w butelkach piw, które można kupić na rynku? np. leffe?
Tak ktoś próbował, ale ja osobiście tego nie robiłem. Niżej wyjaśnienie dlaczego.
yemu napisał:
Czy takie drożdże z butli już sa zdechłe?
Nie powinny być, ale też raczej nie są w świetnej kondycji, co i tak nie jest największym zmartwieniem, o czym niżej.
yemu napisał:
I czy to te same drożdze, które zostały użyte przy produkcji piwa?
I tu dochodzimy do sedna sprawy. Z reguły są to inne drożdże. Piwa refermentowane w butelkach to zwykle klasztorniaki, ale lub pszeniczne. Z uwagi na fakt, że drożdże górnej fermentacji szybciej ulegają autolizie, to do refermentacji stosuje się drożdże lagerowe. Jak łatwo się domyślić, nie dadzą nam one jakichś oszałamiających efektów smakowych.
Z tego co słyszałem kilka pszeniczniaków i piw klasztornych, zwłaszcza tych z mniejszych browarów jest refermentowana tymi samymi drożdżami. Wtedy można się pokusić o zabawę w rozmnożenie drożdży z takiego piwa. IMO Leffe jest z dużego browaru i raczej mało prawdopodobne, aby było refermentowane na tych samych drożdżach, co fermentacja główna.
Rozmnożyłem drożdże z butelki po piwie dunkles hefeweizen Schofferhofer. Zatarłem pszeniczniaka :dunklesa: warkę podzieliłem i zadałem jedną część drożdżami z butelki a drugą gęstwa WB. Pięknie fermentowały.Próba zielonego piwa na WB leko kwaskowate i smak nijaki, ale piwo na drożdżach z odzysku jest super ,posiada wszystkie smaki piwa pszenicznego
gerdzio napisał:
Rozmnożyłem drożdże z butelki po piwie dunkles hefeweizen Schofferhofer.
Możesz opisać jak to zrobiłeś, bo akurat mam butelczynę tego piwa w lodówce. To może spróbuję, bo WB-06 mnie rozczarowały.
Piwo wypij drożdże zalej małą ilością brzeczki 10 Blg i cierpliwie czekaj. Jak ruszą dolewaj papu. Trwało to około tygodnia. Udało się!
gerdzio napisał:
Piwo wypij drożdże zalej małą ilością brzeczki 10 Blg i cierpliwie czekaj. Jak ruszą dolewaj papu. Trwało to około tygodnia. Udało się!
Ale ile ich zostawiłeś, jedynie osad, czy np. z 5mm piwa?
Kopyr, jakie masz u siebie piwka z drozdżami? 
jacer napisał:
Kopyr, jakie masz u siebie piwka z drozdżami?
Powiem tak, z osadem drożdżowym mam:
pszeniczne - Paulaner, Franziskaner, Cornelius, Primator Weizenbier, Obolon, Hoegaarden
ale - Hen's Tooth
klasztorne - La Trappe, Westmalle, Corsendonk, Cuvee vd Kaizer.
A czy tam są żywe drożdże to nie mam pojęcia. 
Ostatnio edytowany przez kopyr (01-10-2008 12:50:34)
W przepisach które są w Homebrewing for Dummies jest przepisa na belgian pale ale, z drożdżami rozmnożonymi z piwa Chimay, akurat mam jedno na zbyciu, spróbuję z niego pohodować drożdże :-)
Mam tylko pytanie, do jakiej wielkości startera powinienem dojść (przy warce 20l?) i po ile dziennie dolewać brzeczki?
yemu napisał:
W przepisach które są w Homebrewing for Dummies jest przepisa na belgian pale ale, z drożdżami rozmnożonymi z piwa Chimay, akurat mam jedno na zbyciu, spróbuję z niego pohodować drożdże :-)
Mam tylko pytanie, do jakiej wielkości startera powinienem dojść (przy warce 20l?) i po ile dziennie dolewać brzeczki?
Jeżeli piwo nie jest świeże, nie licz na dobry rezultat.
Zacznij od małej ilości brzeczki 50-100 ml, potem powiększaj jej wielkość max. 8-10 krotnie. Dla Ale wystarczy 1 litrowy starter, dla mocnego Ale 2L. Dokładną wielkość możesz obliczyć kalkulatorem z mrmalty.com.
coder napisał:
co rozumiemy przez świeże? piwo kupione było ok 1,5 miesiąca temu w Belgii
coder napisał:
Zacznij od małej ilości brzeczki 50-100 ml, potem powiększaj jej wielkość max. 8-10 krotnie. Dla Ale wystarczy 1 litrowy starter, dla mocnego Ale 2L. Dokładną wielkość możesz obliczyć kalkulatorem z mrmalty.com.
ok, czyli mogę zacząć od 100 i codziennie dolewać po 100/150ml brzeczki?
yemu napisał:
coder napisał:
co rozumiemy przez świeże? piwo kupione było ok 1,5 miesiąca temu w Belgii
coder napisał:
ok, czyli mogę zacząć od 100 i codziennie dolewać po 100/150ml brzeczki?
Nie, powiększasz objętość ~8 razy. Ja stosuję 2 strategie
100 ml->1L
100 ml->500 ml->2.5L