Nie jesteś zalogowany.
Unowocześniłem swój browar ostatnio o elektroniczny pomiar temperatury brzeczki oraz fermentacji. Zakupiłem termometr do PC
Koszt to 39zł
Dokupiłem jeszcze dwie sondy po 29zł za sztukę
Wszystkie dane są archiwizowane i przedstawiane w formie wykresów. Możliwość jest ustawienia alarmów np. przy zacieraniu. Bardzo wygodna i nie droga sprawa. Musicie dysponować tylko wolnym komputerem. Mi wpadł w ręce stary laptop z uszkodzoną matrycą. Zorganizowałem do niego zewnętrzny monitor i razem z Beersmithem dzielnie wspomaga moje poczynania. Komputer to Pentium I 233MHz i w zupełności sobie ze wszystkim radzi.
Poniżej podaje gdzie można interfejs zakupić oraz kilka zdjęć z jego działania.
Tutaj można ściągnąć darmowy program do jego obsługi (po Polsku)
www.HydroX.pl/download/tm2s.zip
Tutaj jest stonka do zakupu:
http://hydrox.pl/cgibin/shop?info=tm2s
Parametry termometru ze strony producenta
• stały pomiar temperatury w wielu miejscach jednocześnie z możliwością zapisu danych,
• dokładność 0.5C (po kalibracji do 0.1C),
• wygodna analiza historyczna w postaci wykresów w wybranych okresach 2, 7 i 30dni (dołączone zdjęcia)
• łatwe i proste podłączenie - jeden wolny port szeregowy RS232 (9 pin),
• konstrukcja termometru umożliwia sukcesywne dołączanie kolejnych czujników - do 255,
• zakres mierzonych temperatur od -25C do +85C,
• dane z czujnika do komputera przekazywane są w postaci cyfrowej,
• maksymalna długość przewodu (odległość czujnika od komputera) - 100m,
• możliwość ustawienia alarmów i ostrzeżeń (sygnały dźwiękowe, uruchamianie wskazanych aplikacji),
• czujniki łączy się równolegle za pomocą pojedynczego dwużyłowego przewodu o dowolnym przekroju.
Informacje dodatkowe:
Termometr tm2s składa się z układu elektronicznego (mieszczącego się we wtyczce RS232) oraz czujnika tmp. Długość kabla czujnika wynosi 5m, ale może być zwiększona do 100m bez pogorszenia dokładności pomiaru.
Do pomiaru temperatur w kilku wielu miejscach jednocześnie konieczne jest zakupienie jedynie dodatkowych czujników tmp.
Bardzo intuicyjny, spolszczony i darmowy program do obsługi termometru (3.14MB)
Ostatnio edytowany przez thobeta (29-08-2008 21:33:31)
Wygląda nieźle. Mam tylko pytanko co do samej sondy. Z czego ona jest wykonana, do jakiej temperatury można ją żyłować oraz czy jest dopuszczona do kontaktu z żywnością? Sam zastanawiam się nad zakupem podobnego termometru ale sonda była zalana w rurce termokurczliwej i jakoś to do mnie nie przemawiało.
Faktycznie masz racje...nie zastanawiałem się nad tym czy te sondy są dopuszczone do spożywki :-/ Wsadzę jutro kilka zdjęć swojego czujnik. Orientowałem się i są w sprzedaży specjalne sondy z atestem do spożywki ale nie mam pojęcia w jakiej cenie.
Sonda jest z nierdzewki zaklejona u dołu i góry coś na wzór kleju na gorąco. Każda sonda posiada "ogonek" do podłączenia następnej. Czujniki mają przypisany niepowtarzalny numer dlatego komputer je rozróżnia i identyfikuje. Program posiada jeszcze moduł edycyjny przy pomocy którego możemy zmienić dosłownie wszystko od wprowadzenia znaków specjalnych, zaprojektowania wskaźnika analogowego, dźwięków alarmów, na wklejeniu rysunku np. naszej warzelni z punktami pomiarowymi.
No zaczyna mi się to podobać dotychczas miałem termometr na baniaku i sprawdzałem temperaturę, ale w dobie dzisiejszej techniki jestem staroświecki. JK
chyba se takiego czujnika sprawię aby na stare lata do fermentatorowni nie biegać 
Kilka fotek z dziewiczej warki z użytkowaniem cyfrowego termometru.
Sonde zanurzyłem bezpośrednio do brzeczki ale wpadł mi do głowy lepszy pomysł.
Kawałek rurki mosiężnej o średnicy takiej by sonda swobodnie wsunęła się do środka - zaślepiamy jeden koniec, wsuwamy do środka sonde, zalewamy wszystko np. olejem lub borygiem i zaklejamy np. klejem na gorąco u góry. Tak skonstruowany przyrząd wkładamy do naczynia z brzeczką bez żadnego zawieszania kabli, kłopotów z przewodami itp.
Ostatnio edytowany przez thobeta (07-09-2008 13:57:39)
Jakieś dwa lata temu zacząłem używać DS18B20 do kontroli temperatury podczas warzenia oraz fermentacji piwa.
Fotki można obejrzeć pod adresem:
http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar
U Ciebie widzę jakąś sporą płytkę z elektroniką to jest termometr ?
Na monitorze masz to wzorowo rozwiązanie. Zazdroszczę.
PS. Jak to jest że w piwnicy masz cieplej niż w tankach ? Jakoś je chłodzisz dodatkowo ?
Ostatnio edytowany przez thobeta (07-09-2008 14:12:30)
Dodatkowa elektronika to mikrokontroler, który w przyszłości ma być wykorzystany do sterowania całym mikro browarem, mi. sterowanie grzałkami, pompkami, zaworami, itp.
Tanki są dodatkowo na samym początku fermentacji schładzane wężownica zanurzeniową do temperatury fermentacji . W razie konieczności, jak jest za ciepło również można wychładzać.
Rafał podał byś miejsce zakupu kontrolera. Masz jakiś odnośnik gdzie można poczytać o jego parametrach i możliwościach
Procesor ADUC836 z tego co widzę...zaprogramowany czy sam musiałeś coś robić w tym temacie ?
Ostatnio edytowany przez thobeta (07-09-2008 20:46:50)
Procek miał być programowany we własnym zakresie.
Na razie całość leży i czeka.
Sterownik wraz z LCD zakupiony na w firmie ei-elektornik.pl
thobeta napisał:
[...]Sonde zanurzyłem bezpośrednio do brzeczki ale wpadł mi do głowy lepszy pomysł.
Kawałek rurki mosiężnej o średnicy takiej by sonda swobodnie wsunęła się do środka - zaślepiamy jeden koniec, wsuwamy do środka sonde, zalewamy wszystko np. olejem lub borygiem i zaklejamy np. klejem na gorąco u góry. Tak skonstruowany przyrząd wkładamy do naczynia z brzeczką bez żadnego zawieszania kabli, kłopotów z przewodami itp.
Mosiężna rurka nie jest najlepsza do tego celu. Unikamy przecież kontaktu brzeczki z cynkiem (mimo tego, że jest go tam niewiele, a i rurka nie jest duża). Trochę lepsza byłaby miedziana. Ja właśnie takich używam do DS1820. Jest jednak mała różnica. Nie wklejałem do rurki DS. Zrobiłem króćce termometryczne (rurka z jednej strony zaślepiona - wlutowany krążek blaszki Cu).
Sprawdza się przy zacieraniu. Gorzej wygląda to przy fermentacji. Rurka pokrywa się nalotem, tak jakby śniedziała. Zniechęciło mnie to do kontroli i rejestracji T w brzeczce. Nie pozostawałoby nic innego jak wykonać takie króćce z nierdzewki/kwasówki.
Swoim króćcem z mosiądzu zapewne zrobiłbyś więcej szkód niż bez niego (tzn. zanurzając samą czujkę 
System jest świetny, polecam (ma drobne niedociągnięcia ale da się przeżyć). Mój laptop rejestruje non stop T już chyba ok. 2 lat.
Infam napisał:
Rurka pokrywa się nalotem, tak jakby śniedziała.
Jeżeli na zielono, to uważaj - to jest podobno jakiś trujący związek miedzi.
coder napisał:
Infam napisał:
Rurka pokrywa się nalotem, tak jakby śniedziała.
Jeżeli na zielono, to uważaj - to jest podobno jakiś trujący związek miedzi.
Węglan miedzi. Zabezpiecza miedź przed utlenianiem się
Ostatnio edytowany przez jacer (Dzisiaj 09:22:11)