Nie jesteś zalogowany.
Macie jakieś przemyślenia co do optymalnego kształtu garnka? Wydaje się, że do zacierania lepszy byłby szeroki, a do chmielenia? Chyba raczej wąski i wysoki?

jacer napisał:
A na co by to miało mieć wpływ?
Rozkład temperaturowy ?
Hmm - sam nie wiem....
Tak na logikę i praktykę szeroki do zacierania- po prostu łatwiej mieszać. Do gotowania z chmielem to może faktycznie wąski bo mniej wyparuje, mniejsze straty. JK
Chyba się wyjasniło - lepszy jest szeroki. Do zacierania - bo łatwiej mieszać i mniejsza różnica temperatur, do filtracji - bo cieńsze złoże i nie będzie się zatykać, do gotowania - bo większa powierzchnia grzewcza, a jak za bardzo paruje, to mozna częściowo zakryć pokrywką.
Browary przemysłowe też preferują taką konstrukcję.
P.S. Jakbyście widzieli gdzieś ciekawy garnek z nierdzewki 50L, zapodajcie link.
Bastra.pl oni mają różne gary z nierdzewki. Czy akurat 50 l to nie wiem. Można sprawdzić na stronie lub najlepiej zapytać. Z tego co wiem załatwiają indywidualne zamówienia. O ceny strach pytać. JK
wena napisał:
Bastra.pl oni mają różne gary z nierdzewki. Czy akurat 50 l to nie wiem. Można sprawdzić na stronie lub najlepiej zapytać. Z tego co wiem załatwiają indywidualne zamówienia. O ceny strach pytać. JK
Nie trzeba pytać, linkują do swojego sklepu. Cena stawia resztkę włosów dęba 
( http://www.gastrosilesia.pl/go/_info/?id=2763 )
Ostatni widziałem reklamówką MAKRO mają różnej wielkości gary i pokrywki z nierdzewki. Jest jakaś promocja, ale na ceny nie zwracałem uwagi. JK